• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Identificatie & Registratie Paarden en Ezels

Paspoort

Sinds 1 januari 2007 moeten alle paarden, pony’s en ezels in Nederland een paspoort hebben. Het paspoort is het identiteitsbewijs van het paard en moet dus altijd bij het paard blijven. Bij verkoop van het paard gaat het paspoort met het paard mee. De houder/vervoerder is ervoor verantwoordelijk dat het paspoort altijd bij het paard aanwezig is.

Per 1 juli 2009 moeten alle paspoorten aan de aangepaste EU-regels voldoen. Dit houdt in dat paspoorten een hoofdstuk bevatten over de medische behandeling van het paard of de ezel. Tot 1 juli 2009 mocht dat als los inlegvel in het paspooort worden gestoken, na die datum moet er, wanneer het medisch hoofdstuk ontbreekt, een nieuw paspoort worden aangevraagd.

Als u een paard, pony of ezel koopt, zorg dan dat u bij de overdracht ook direct het paspoort krijgt (ook als u het paard bijvoorbeeld in termijnen betaalt), want met een paard zonder paspoort kunt u geen kant op. U kunt er zelfs een boete voor krijgen als u een paard zonder paspoort vervoert of bij huis heeft staan.

Controleer bij aankoop ook, of het paspoort een geldig paspoort is. Een geldig paspoort is een paspoort wat is uitgegeven door een erkend stamboek of de KNHS. Niet alle stamboeken zijn erkend en er zijn allerlei paspoorten in omloop. Op de website www.nl-paardenpaspoort.nl van het Productschap voor Vee en Vlees kunt u zien bij welke instanties u een geldig paspoort krijgt.

Ook al staat u als eigenaar in een paspoort geregistreerd, juridisch gezien is dit geen bewijs dat u de eigenaar van het paard bent. Het enige eigendomsbewijs is een koopovereenkomst. Het is niet gebruikelijk in de paardenwereld, maar het is wel verstandig om een aan- of verkoop van een paard of pony in een koopovereenkomst vast te leggen. Daarmee sluit u alle discussies over wie de eigenaar van een paard is uit.

Bij diefstal van een paard of na overlijden anders dan in een slachthuis moet het paspoort binnen dertig dagen naar de paspoort uitgevende instantie.

Chippen

Sinds 1 januari 2007 moeten alle paarden, pony’s en ezels in Nederland ook gechipt zijn. Jonge dieren moeten binnen een half jaar na geboorte voorzien zijn van een chip en een paspoort. De chip moet zich bevinden in de halsspier. Via het chipnummer is het paspoort aan het paard gekoppeld. Via het chipnummer van uw paard, kunt u achterhalen bij welke paspoortuitgevende instantie(s) uw paard geregistreerd staat. Dierenartsenpraktijk De Keizer beschikt over een erkende paardendierenarts die uw paard of pony mag chippen. We vullen dan verder voor u een 'Aanvraag formulier Paardachtigen' in, wat u dan met het paspoort en een brief (bijvoorkeur aangetekend) zelf kunt opsturen naar:

KNHS
T.a.v. Afdeling I&R
Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Voor meer informatie willen we u verwijzen naar de website van de KNHS