• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Fout
  • Fout bij laden feed data.

Varkens

Een groot deel van de klantenportefeuille landbouwhuisdieren bestaat uit varkensbedrijven. Deze varkensbedrijven worden ten minste elke 4 weken bezocht. Vaak is de bezoekfrequentie vaker vanwege uit te voeren vaccinaties en of bloedafnames.

Klinische inspectie

Varkensbedrijven dienen volgens de Regeling Bedrijfscontrole Dierziekten iedere 4 weken te worden bezocht door een dierenarts voor klinisch onderzoek. Daarnaast dient ieder kwartaal middels een steekproef bloed te worden afgenomen dat dient te worden onderzocht op blaasjesziekte (SVD) en klassieke varkenspest (KVP). De klinische inspectie is eigenlijk een observatie van individuele dieren binnen een koppel. Hierbij gaat het vaak om afwijkingen van individuele dieren ten opzichte van de koppel te beoordelen. Uiteraard wordt er niet alleen op het voorkomen van varkenspest gelet, maar op symptomen van alle mogelijk voorkomende ziekten. Naast mogelijke ziekteverschijnselen wordt er ook gekeken naar risicofactoren die de gezondheid van varkens mogelijk ten nadele kunnen beïnvloeden. Denkt u hierbij aan stalklimaat, voeding, hygiëne, scheiden van leeftijdsgroepen. De resultaten van het slachthuis kunnen door ons ook in Farmingnet worden bekeken en kunnen hierbij van pas komen.

Bloedonderzoek

De vierweekse bloedonderzoeken kunt u door de dierenarts laten tappen of laten afnemen aan de slachtlijn. Bij bloedonderzoek via de dierenarts weet u altijd zeker dat u voldoende bloedjes per kwartaal heeft. Naast de verplichte bloedonderzoeken kan bloedonderzoek ook een helpende hand zijn om specifieke problemen nader te onderzoeken of de status van uw bedrijf te monitoren. Overleg met uw dierenarts naar de mogelijkheden. Visite Uiteraard staan we altijd klaar voor om uw bedrijf te bezoeken wanneer er dieren ziek zijn of wanneer de productieresultaten tegen vallen. Tijdens de visite proberen we te achterhalen wat de oorzaak voor de problemen kan zijn. In de meeste gevallen zal dit betekenen dat er een waarschijnlijkheidsdiagnose wordt gesteld en indien mogelijk direct een behandeling kan worden ingesteld. Verder kan er natuurlijk worden besloten om aanvullenden diagnostiek te verrichten of preventieve maatregelen in te voeren om tot een gewenst resultaat te komen. Neemt uw contact op met de praktijk om uw visite in te plannen.

Voor spoedgevallen staan wij óók voor uw varkens 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar voor u klaar.