• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Vaccinaties bij het paard

Om ziektes te voorkomen is het verstandig om je paard te beschermen door vaccinatie. Als je wedstrijden rijdt, dan is dit zelfs verplicht. In het paspoort of vaccinatieboekje wordt bijgehouden wanneer het paard ingeënt is en waarmee. Wanneer je wedstrijden wilt rijden ben je verplicht om alle vaccinaties, inclusief de basisenting, bij te houden in het paspoort van het paard. Het ouderwetse vaccinatieboekje is op wedstrijden niet voldoende.

Vaccinatie

Bij een inenting wordt er dood of verzwakt materiaal van de ziekteverwekker ingespoten. Hier wordt het paard niet ziek van, maar het stimuleert het lichaam om antilichamen te maken. Hierdoor is het immuunsysteem voorbereid als het geconfronteerd wordt met een échte ziekteverwekker zodat het paard niet ziek wordt.

Er bestaan verschillende inentingen. Deze kunnen apart, maar ook tegelijk gegeven worden.

Influenza
Een basisenting tegen influenza bestaat uit 2 vaccinaties die 4 tot 6 weken na elkaar gegeven worden. De KNHS verplicht een basisvaccinatie met een tussentijd tussen de 3 weken en 3 maanden, met name in de endurance wordt hier streng op gecontroleerd. Daarna moet de enting minstens 1x per jaar herhaald worden. De bescherming tegen influenza neemt na 9 a 10 maanden af. Het is dus verstandig om niet langer dan 10 maanden te wachten met de volgende enting of 2x per jaar te enten. Zeker wanneer je paard veel contact heeft met andere paarden is het belangrijk om goed tegen influenza te vaccineren.

Tetanus
Ook de vaccinatie tegen tetanus heeft een basisenting nodig en wordt vaak in combinatie met influenza gegeven.

Rhinopneumonie
De rhinopneumonie-vaccinatie is vooral belangrijk voor drachtige merrie's op de 5, 7 en 9 maanden van de dracht. Wanneer een merrie niet is gevaccineeerd tegen rhinopneumonie is het risico op abortus groter. De rhinopneumonie vaccinatie is niet waterdicht, een paard kan nog steeds ziek worden door het rhinopneumonievirus (Equine Herpes Virus). Maar meestal zijn de verschijnselen bij een gevaccineerd paard milder.

Droes
De vaccinatie tegen droes kan vanaf een leeftijd van vier maanden gegeven worden bij een paard. De vaccinatie wordt gezet in de bovenlip van het paard. Wanneer er droes heerst op de stal of manege kan een droesvaccinatie in sommige gevallen zinvol zijn.

Huidschimmel
Vaccinatie tegen huidschimmel kan preventief gegeven worden, bijvoorbeeld op maneges waar vaak huidschimmel heerst. Wanneer een paard al huidschimmel heeft kan de vaccinatie de genezingstermijn verkorten.

 

 

Nieuws paarden

Geen feed-url gespecificeerd.