• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Ontworming

De ontworming van zowel pups als kittens, maar ook van oudere dieren is van belang. Wanneer een dier besmet is met wormen gaat dit niet alleen ten koste van de eigen conditie en gezondheid, maar vormt het dier door het uitscheiden van wormeitjes met de ontlasting, een besmettingsbron voor andere dieren en zelfs voor mensen.

Vooral de zogenaamde spoelworm kan bij jonge dieren voor diarree en groeiachterstand zorgen. De eitjes, die uitgescheiden worden met de ontlasting, kunnen ook mensen (vooral ook zeker kinderen) besmetten en daardoor ziektesymptomen als koorts en lusteloosheid veroorzaken. De worminfectie kan echter niet op de mens overgedragen worden. De lintworm, waarvan de segmenten soms zichtbaar zijn als witte rijstkorrelachtige structuren in de ontlasting, worden overgebracht door vlooien. Uw huisdier neemt deze vlooien op tijdens het likken en/of bijten aan de vacht. Een goede wormbestrijding betekent dus ook een goede vlooienbestrijding.

Jonge dieren moeten zeer frequent worden ontwormd (overleg voor het ontwormingschema met uw behandelend dierenarts). Voor dieren ouder dan 1 jaar volstaat over het algemeen een halfjaarlijkse ontworming.